Vi flyttar våra koj-fiskar


Vi har levt med vår damm och våra fiskar sedan 2007 och de har ju varit till stor glädje för oss. När vi nu skulle flytta från Blekinge till Mariestad så kändes det självklart att vi också skulle ta med oss våra husdjur, koj-fiskarna. Guldfiskarna fick vara kvar. Men hur skulle det gå till? Vi funderade en hel del på det.


Första steget blev att faktiskt skapa en ny damm här på tomten, framför huset som ännu inte hade börjat byggas. De behövde ju hinna etablera sig i sin nya miljö innan de gick ner i sin vinterdvala. Förra damman grävde vi för hand med hacka och spade. Det var ett jättetufft jobb i någon månads tid. Därför var det en riktig fröjd att kunna gräva det mesta av den nya dammen på en eftermiddag med en grävare.

Vi kom ner drygt en meter, sedan var det för hårt att komma djupare.

Dagen innan husleveransen skulle komma kunde vi fylla upp dammen från byggvattenkranen. En dag senare skulle det inte vara möjligt. En bra timing med andra ord. Så nu hade vi en damm som vi kunde ta upp fiskarna till. Nästa fråga var: hur då?
Vi hittade ett par billiga begagnade IBC-tankar på Blocket. Dem fyllde vi till en tredjedel med vatten från dammen, fiskade upp våra kojfiskar med håv och plockade ner dem i tankarna. Sen var det bara att dra upp dem till deras nya hem med ett släp som klarade den ganska så tunga lasten. Nio fiskar tog vi med, några lämnade vi kvar.


Sen var det bara att hålla tummarna för att de skulle klara vintern i den nya miljön.


Och ja det gjorde de. Nu trivs de som fisken i vattnet (hmmm..) och det finns en del spännande saker att berätta om dem, vi återkommer om det. Bland annat att de ynglat av sig, jojomensan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...