Småkryp

Denna sommar har vi, eller rättare sagt vår dotter och man, anlagt blomsterängar för att befrämja insektslivet. De började med att gräva bort grässvålen och sådde sedan fröblandningar med ängsblommor. Skulle det bli någon äng av det? Ja, ni kan ju se resultatet på bilden. 
Ängsblommor vill ha mager jord, därför behöver gräset tas bort annars utkonkurreras de mer svagväxande ängsblommorna och de är dem insekterna vill ha. Detta var en yta som bestod av en björkskog. Björkarna togs ner, stubbarna grävdes upp och det resulterade i en bar jordyta som sedan invaderades av alla de växter du ser på bilden. Allt detta blev till ett verkligt stort smörgåsbord för alla slags insekter: fjärilar, bin, humlor, skalbaggar mm.
Vi såg en programserie på SVT som heter "Ge oss naturen tillbaka". Om den fortfarande ligger kvar på SVT Play, se den. Det blev en ögonöppnare och en stark motivation för oss. I Danmark genomfördes ett stort projekt för att befrämja biologisk mångfald. Som exempel på problematiken har 75-80% av ovanliga fjärilar försvunnit på Själland. Naturområden blir omvandlade av oss människor till produktionsskogar, jordbruksmark, bostadsområden, industriområden. Dessa områden blir till stora ökenområden för insekter, fåglar och djur. Därför behöver vi göra en gemensam insats för att befrämja naturens mångfald och dessa återkomst. "Ge oss naturen tillbaka".  
Jag skaffade ett makroobjektiv i somras och gav mig ut på jakt i våra nyskapade ängar. Gick det att hitta liv där? Självklart! Det kryllade av fjärilar och insekter. 
Flugor är sådana vi irriterar oss på och viftar bort runt matbordet. De är många och i olika undergrupper. I Sverige finns ca 6.000 arter. Jag tror jag avstår från att namnge just er, sorry  
En liten varelse i sitt eget stora universum 
 Undergruppen blomflugor har över 400 arter i Sverige. Många försöker efterlika getingar till utseendet. Där finns till och med en undergrupp som heter just getingblomflugor. Så vad heter denna? Kan det vara en Episyrphus biteatus eller möjligtvis Sphaerophoria scripta? Svårt att säga, men vem bryr sig. Däremot är den ju supervacker. 
Gulröd blombock, Stictoleptura rubra, tillhör släktet Långhorningar.
t
Biologen J.B.S. Haldane fick en gång frågan ” Vad lär vi oss om Gud genom att studera naturen?” och han svarade då ”Han verkar vara överdrivet förtjust i skalbaggar”. Det finns nämligen över 400.000 arter i världen och skalbaggar är då en av de största organismgrupperna
Varenda humla och annan insekt bär med sig frömjöl från tidigare blombesök. Hur ska det gå med pollineringen om dessa individer inte längre finns med? 
Det är inte varje dag som man får möta en humla öga mot öga, utifrån deras perspektiv. Han undrar nog vad jag är för konstig typ. 
När gräshopporna börjar spela, någon gång i augusti, då kommer en liten melankoli smygande: "Nu närmar sig hösten". Hoppas inte du associerar till något sådant. Eller så är det en positiv association, höstarna är ju också njutbara.  
En gräsgrön guldbagge, Cetonia aurata, blev årets trädgårdskryp 2021. Det var första gången som Rikare Trädgård utsåg detta pris. Syftet är att uppmärksamma de små ofta okända djuren som finns runt om oss, som hjälper till i trädgårdsarbetet och som är fascinerande att lära känna. 
Varje år delas det ju ut guldbaggar på filmfestivalen, här är ursprunget. 
Får jag lov att presentera: en Strimlus, Graphosoma lineatum. Tillhör familjen bärfisar. Jojomensan.
Jojo, så här kan det också gå till, hoppas det blev många barn. Strimlusen är Södermanlands landskapsinsekt. 
Alla vi trädgårdsmänniskor brukar vanligtvis svära över bladlössen på våra trädgårdsväxter. Men det finns de som drar nytta av dem. Här har vi en myra som är uppe och mjölkar sina bladlöss på honungsdagg. De är som kor på en klöveräng för en bondmora. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...