maj


Varje år i maj säger vi: underbara maj! Härligaste månaden på året! Nu gäller det att njuta av grönskan och växtligheten som kommer, flyttfåglarna, värmen, allt detta underbara. Och varje år konstaterar vi att "underbart är kort". För mycket arbete, för mycket av annat förvirrar och ockuperar tiden.
Nåväl, här kommer några bilder som får bilda majtemat i år  på vår trädgårdsblogg.
Först ut är backsippa, Pulsatilla vulgaris, lika härlig varje vår.Första blomman för vår del av Blodört, Sanguinea canadensis Multiplex "Plena". En vacker skönhet som blommar några dar, med tulpanlika blommor och njurlika blad med ljusare undersida. Hela växten är starkt giftig och innehåller en orangeröd mjölksaft som har gett växten dess namn. Rötterna kan användas vid garnfärgning och ger kraftiga rödorange nyanser. 


Första blomman även av den vita hundtandliljan Erythronium "White Beauty" visade sig denna maj, planterad i vårt skuggparti. En enda blomma, tänk när de blivit en hel grupp om några år!


Rosenbräckan Saxifraga arendsii "Peter Pan" sida vid sida med Tuvbräckan Saxifraga cespitosa har förgyllt maj månad för oss.


Vårärt, Lathyrus vernus är också en ny bekantskap för oss.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...