Gott Nytt!

Nyårsafton. Hela dagen har gått åt till att förbereda vår lilla nyårsfest ikväll med nära vänner. Vi tror på vår trerättersmeny, det mesta är klart, nu på sena eftermiddagen. Det märkliga är att det tar sån tid att laga mat! Vi blir 6 pers och har tre rätter. Jag försöker att föreställa mig hur det är att laga till ett okänt antal gäster på en restaurang med ett antal olika menyval. Hmm, det krävs en hel del rutin och kunskap för att fixa det, så mycket inser jag.
Jag har en längre tid varit beroende av 'Masterchef goes large' och numera 'Celebrity Master Chef'. Amatörkockar som ger sig ikast med alla typer av utmaningar. Det är inte utan att min beundran växer när jag förstår vilken kunskapsbredd de besitter.

Jag kan så här några timmar i förväg avslöja åtminstone en del av menyn: till förrätt blir det jordärtskockssoppa med chilikammusslor och filoncini. Det intressanta är att de där jordärtskocksknölarna är skördade nu! Ute i trädgårdslandet! Det gick faktiskt alldeles utmärkt att skörda.
Man behöver en bra skyffel för att ta sig fram genom den meterdjupa snön och få bort snön över odlingslådan. Sen tar man fram ett bra spett och slår sig igenom den frusna jordskorpan. Och där nere ligger de och väntar, de goda knölarna, lagom djupfrusna. Visst är det trevligt med grönsaksodling!
/ Leif

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

inspiration och stöld

Italiensemester

En växtsäsong går fort...