Silverfallet

I Västergötland ligger en rad platåberg, bland annat berget Billingen och här finns många fina utflyktsmål. Silverfallet är ett av dessa. Här finns en rad fall, sammanlagt med en höjdskillnad på 60 meter. Detta är det högsta fallet.

De sedimentära lagren i Billingen och de andra 12 platåbergen i Västergötland är, från det understa till det översta, enligt Wikipedia:"ett underlag som består av det kristallina urberget sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer och överst ett täcke av diabas. Diabasen kallas lokalt för trapp". Detta hände för ett litet tag sedan, typ för 500 miljoner år sedan.

Naturen är ju bara så vacker!

På 1800-talet låg här också Skaraborgs största alunbruk, Karlsfors, där man bröt alunskiffer. Det ersattes senare av kalkbrytning för betongtillverkning. Här och där kan man se ett tvärsnitt av berggrunden.

Vilka bergarter som syns i de olika skikten har jag ingen aning om, you tell me. Jag betraktar det mer som en vacker färgrik tavla.


Har du möjlighet att besöka Vallevägen här i Västergötland så gör det. Längs vägen finns ett tjugotal naturskyddsområden att utforska, varav Silverfallet är ett av dem. Vi besökte fyra av dessa områden  denna dagen. Såå fin natur. Och så här i maj låg ramslöken som en matta i flera av dessa områden. Vitlöksdoft i luften. Eller var det för att vi hela tiden tuggade på ett blad av ramslök, möjligtvis.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...