Äntligen!

Äntligen får vi uppleva första riktiga säsongen av vår trädgård på vårt nya boställe i Mariestad!!

Efter flytten från Blekinge stod de växter vi tog med oss temporärt planterade, tätt planterade och bakom ett rådjursstängsel och först nu i höstas kunde vi plantera ut dem i våra nya rabatter. Så nu är det premiär med att se de nya rabatterna komma till liv. Härligt!


Japansk schersmin Philadelphus coronaria "Nana aurea" och bakom den en japansk lönn, Acer Palmatum "Momoiro koya-sun". Och där bakom ser du "Grålle", vår lilla sten. 

Hostor är tacksamma växter, de växer och växer och brer ut sig. 

Så här på vårkanten, i maj, är det de små växternas tid. Den här aklejan är riktigt liten och oansenlig, man får böja sig djupt för att kunna beundra den. Japansk miniakleja , Aquilegia Flabellata "Cameo". 

Tre av våra minirhododendron förgyller nu dammkanten. Den röda, "Diamond Red", är först ut med sina blommor. 

Vi har mycket sten på tomten så det har blivit en avdelning för stenpartiväxter. Lågväxande och med vackra detaljer, ska studeras på nära håll. Rosenbräckan, Saxifraga arendsii "Peter Pan" har följt med från förra trädgården och har nu börjat få volym, den brer ut sig som en fin matta. 

Några gula vivor har tagit sig in i trädgården, trots att gult i princip är förbjudet här. Artnamnet och ursprunget är  okänt, men visst är de vackra. Våra vita "ädelstenar" har vi också släpat med oss från Blekinge. 

Lewisia cotyledon och framtill klippoxalis, Oxalis enneaphylla "Patagonica". Äntligen har vi en lewisia som ser ut att trivas där mellan stenarna. 

Lite här och där växer det upp nån växt som vi inte visste att vi hade. En näva. När köpte/bytte vi till oss den? Och vad heter den? Ingen vet, inte i det här huset i alla fall. 

Det träd vi sörjde mest över att behöva lämna kvar i gamla trädgården var purpurkatalpan som blev så stor och vacker och doftade så gudomligt. Vi har letat runt om i Sverige men till sist beställde vi en planta från Tyskland. Den har nu sett helt död ut, fram till för några dar sedan. Och se här: knoppar! Catalpa eruberescens Purpurea. 

Kinesträdet, Koelreuteria paniculata 'Nana', har ett fint namn på engelska: Dwarf Golden Rain Tree. 

Skulle olja in vår egentillverkade bordsskiva så där stod jag i affären och skulle välja mellan båtlack och något som hette kinesolja. Vi har ju ett kinesträd, det är klart att jag köpte kinesolja. Nu visade det sig att den var ju inte alls ofärgad. Gumman har utsett den till världens fulaste färg. Jag hävdar att det är ju ändå en färg kopplad till Kina. "Man vänjer sig och till slut tycker man att den är vacker". Tja, var tycker du?  

Nu har vi precis fått en ny skyline när vi tittar ut: vårt nya växthus är på plats. Tunnelväxthuset från förra året som stod nere vid våra odlingar, den rasade samman i en av höststormarna. Visserligen förväntat men ändå ack så tidigt. Denna ska i alla fall hålla och vara bra. Nu ska det bara byggas odlingslådor och planteras. Vi återkommer med växthusrapporter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

inspiration och stöld

Italiensemester

En växtsäsong går fort...