inspiration och stöld

De flesta trädgårdsodlare låter sig inspireras och hämtar idéer från olika håll, så är det också för oss. Se bara på vår nybeskurna och nyklippta japanska idegran, Taxus cuspidata. Med 30 år på nacken har den hunnit vara både rund, fyrkantig och totalt vildvuxen. Men eftersom den är japansk bör den väl ändå beskäras på japanskt manér. Niwaki är det bredare begreppet, vår variant skulle kunna vara en takanshitate. Cloud pruning är också ett begrepp som förekommer. Vissa paralleller finns förstås till bonsai.

Ett träd på tillväxt är denna fläder, Sambucus Nigra "Black Lace". Finflikig purpurfläder, svartfläder eller blodfläder, jag hittar flera namn på den. Har en härlig kontrast mellan det mörka bladverket och de vitrosa fluffiga blomklasarna som lär dofta citron. På höstkanten får den blåsvarta frukter.


Vi sitter på altanen och beundrar doftpionen Paeonia lactiflora "Margret Truman". I ett och samma blickfång får man med så mycket mer. Bakom luftpionen ser man även den blå Clematis "Königskind", den gulvita buskrosen Ghislaine de Feligonde och bakom den klätterrosen Valdemar.


Nej, denna näckros finns inte i vår damm. Våra röda och rosa näckrosor är mycket sparsamma. Men i Ronneby brunnspark, i Trollsjön, hittade vi dessa vackra näckrosor som jag inte hittat något namn på.


Känner du igen bilden från förra blogginlägget? Bibi som vilar ut under parasollet. Idag känner vi oss upprörda och besvikna. Vårt fina parasoll fick tydligen fötter under natten. Någon/några personer fick tydligen för sig att det parasollet inte borde vara i vår trädgård utan i någon annans. Den blev alltså stulen under natten!! För något år sedan försvann två stora fina ytterkrukor från husets framsida. Man blir bara så besviken på (valda delar av) mänskligheten.

Kommentarer

  1. Det är inte klokt, att man inte kan få ha sina saker i fred.

    SvaraRadera
  2. Förra året blev vårt sommarhem av med sin midsommarstång. Efter sedvanligt firande for alla hem till sitt och då passade någon på... Den kom tillbaka någon dag senare i avsevärt sämre skick

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

En växtsäsong går fort...