Tillbaka i etern


Välkommen till Erixons trädgård! Det har varit ett långt uppehåll i bloggandet men nu är vi tillbaka på banan. 
Strax före jul 2014 lade vi upp bilder på våra solpaneler. Nu har de alltså suttit uppe i 2,5 år och gett oss glädje och mycket energi! Det känns helt rätt ur miljösynpunkt. Vi behöver en solels-revolution i vårt land som utnyttjar vår fantastiska energikälla: solen. Vi har tillräckligt med soltimmar för att det ska fungera i vårt land. Vår svalare temperatur ger bättre utnyttjande av solen än när det är riktigt varmt. Faktiskt. 
Vi säljer ju överskottsel och köper under mörka månader, så måste man göra. När vi köper el så är det solel. Det känns gött. 
Rent ekonomiskt så har det gett närmare 60 % lägre energikostnader för oss. Det känns också gött!


Vårt uterum är vår sommarstuga! Här sitter vi i stort sett hela den varma perioden, med utsikt över trädgården med sina växter och djurliv. 


Trädgården har haft många rabatter och växter, nu är den lite mer "nedslimmad", fortfarande med en hel del växter men det gäller ju att få den lagom lättskött också. Vi har besökt många s.k. samlarträdgårdar som innehåller tusentals växter. Allt handlar om de många och ovanliga växterna. Det är inte tanken med vår trädgård. Den vill vara en plats för vila och livsnjutning. Därför finns många sittplatser. Som till exempel här, längs vårt plank. Här växer tomaterna till och mognar. Riddarsporrar och bambu skyddar mot insyn från gatan, här sitter man och har det bara skönt!


 Eller varför inte välja "rosvinkeln" som sittplats. Klätterrosen Valdemar har sin blomning kring juni-juli-skiftet och är en ögonfröjd. Här blir du genast kompis med fiskarna som gärna vill ha uppmärksamhet, men kanske framför allt mat. 


Precis så här ser det ut där du sitter under "rosvinkeln". Våra koj har vuxit på sig under de 10 åren vi haft dem. 


Just idag har första näckrosen slagit ut. Denna är av sorten Gonnere. 


Vattenfallet är, tillsammans med den lilla bäcken, en perfekt plats för fåglarna att bada och dricka. 


Kungen över grodorna sitter faktiskt inte vid dammen utan på en av de stora sittstenarna, men med utsikt över och med bevakning av dammen. 


Bäcken och vattenfallet ger det där lätta porlande lätet som är så rofullt. Inte för mycket, inte för högt men lite lagom. Typiskt svenskt med andra ord. 


Vatten är som sagt attraktivt för oss människor men även för djuren, som t.ex. fåglar. Se bara på denna... hmm, fågel. Den tycks i alla fall ha ungar i boet. 


Tillbaka till blommorna. De flesta, ja de finns här i vårt "rosmoln", Paul´s Himalayan Musk. Vi såg den första gången på rosdagarna i Helsingborg. Där hade den, efter fyra år, intagit ett stort träd. Vår ros växer på staketet men nu även uppe i rönnarna som står bakom. Magnifik. 


När man kommer närmare ser man de olika färgskiftningarna i de små blommorna. Från rosa till vitt. 

Dags att avsluta för idag, det får bli med ännu en klätterros, Chevy Chase, som växer över rosbågen framför altanen. 
Tills vi hörs nästa gång: ha det så bra. 

Kommentarer

  1. Hello my friend! I wish to say that this post is awesome, nice written and include approximately all significant infos. I would like to look extra posts like this . gmail.com login

    SvaraRadera
  2. Lenders and banks often charge different rates on mortgages rising in different provinces. mortgage payment calculator canada Often people wish to evaluate different scenarios, or build on the answers provided from the simple Mortgage Calculator. canada mortgage calculator

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...