återblickar

Hej igen! "Long time no se" som man brukar säga. Inläggen på den här bloggen har lyst med sin frånvaro. Nu tror vi faktiskt inte att någon någonsin någonstans har märkt detta men ändå, så är det.
Ok, här kommer ett inlägg i alla fall så håll tillgodo.


Längs väggen till den så kallade studion går en pergola som är helt täckt av en klätterhortensia. Varje sommar är den översållad av vita blommor som numera blandar sig med vår röda klätterros, Chevy Chase. En snygg kombination av vitt och rött.


Klätterhortensia doftar helt fantastiskt. Och dessutom är det ett otroligt surrande. Bland blommorna finns där i veckor ständigt en svärm av bin som besöker dessa blommor om och om igen. De lever verkligen sina lyckliga dar.Där stod jag en vacker sommardag och lyssnade till binas surrande. Då hörde jag ett ännu högre surrande ljud, längre bort, högre upp. "Det måste vara..." tänkte jag, "ja visst är det så". Sommarens första drönare som surrande flög runt över Rödeby samhälle. Undrar om den hade någon spionfunktion? Kanske. Nåväl, den var ju inte vapenbestyckad i alla fall. En fredlig drönare. Snart kanske vi får mynta ett nytt ordspråk: "En drönare gör ingen sommar".
Jag tror faktiskt jag föredrar mina bin och min klätterhortensia framför dessa tekniska uppfinningar, naturen är så rogivande.


Högsommaren måste vi ändå betrakta som höjdpunkten i trädgården, det är då som klätterrosorna blommar som bäst. Sitter vi på södra sidan av dammen kan vi beundra klätterrosen Valdemar som hänger över sittplatsen på andra sidan. Och bredvid den blommar samtidigt pagodkornellen, Cornus controversa, I år var den extra fin, den har aldrig blommat så ymnigt som i år.Om vi förflyttar oss över till "Valdemarsidan" kan vi även dofta på Ghislaine de Feligonde, längst till höger i bild, samtidigt som vi beskådar Paul´s Himalayan Musk som bildar ett helt moln av blommor borta vid trädgårdslandet.


En liten sned vidvinkelbild för att visa en del av dammen och dess omgivningar.En ögonfröjd hela sommaren är Blomsterkornellen som börjar sin blomning tidigt och avslutar sent,


Jodå, det går faktiskt att ta sig genom grinden och komma utanför vår tomt, trots att humlet försöker ta kommandot och mattan av myskmadra breder ut sig. Nu får vi begränsa den med hjälp av gräsklipparen. Som du ser finns det växter även utanför tomten. Plantor som var på väg till komposten brukar hamna där utanför. "Kommunen har gett oss så mycket, nu vill vi ge tillbaka till kommunen". Ännu har de inte uppmärksammat vår generositet, förstår inte det !?!


Man kan faktiskt sitta hur länge som helst och beundra en enda blomma, här en stängel av Digitalis. Ett naturens konstverk. Ett av oändligt många.


Mmmm!! Blir man inte lite sugen, säg? Det blev ju ingen jätteskörd, det får vi erkänna. Men ändå, känslan av av ha jordgubbar i ögonhöjd som lockar och pockar, det är inte så tokigt.


I ärlighetens namn måste vi säga att självplocket här i Rödeby gav en bättre skörd volymmässigt. Tror vi landade på över 20 kg på en timmes plock. Det är inte heller så tokigt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

inspiration och stöld

Italiensemester

En växtsäsong går fort...