Snart kommer april

Vi tog en promenad "onödigt tidigt" i trädgården, nån gång i slutet av februari. Och se! En växt som blommar!! Det var den här vackra skapelsen, Stor Gullpudra,
"Chrysosplenium macrophyllum", en kinesisk marktäckare. Börjar blomma långt före julrosorna, som vi brukar betrakta som de tidigaste.


Snödroppar är nog en av de mest efterlängtade vårtecknen, och det även för oss. De ger en extra energikick med den där känslan av att "nu är den på gång, våren".


Det är alltid trevligt att ha vintergröna växter och lite färgklickar här och där, även om de är i små format. Tuvvaktelbären, "Gaultheria procumbens" tillhör den kategorin. De har etablerat sig och spridit sig i torvblocken runt vår surjordsrabatt.

Vårt problem med torvblocken är att koltrastarna ger sig på dem med jämna mellanrum. Det gillar vi INTE.

OK. Mer trädgård än så blir det inte idag. Vi fyller istället på med bilder från dagen resa till Österlen, Skåne.

Haväng är en favoritplats på Österlen. Idag var Ravlunda skjutfält avstängt. Då blev det en promenad söderut ned mot Vitemölla. Inga badare på plats, vi får ha stranden helt för oss själva. Längst där borta ser man Stenshuvud.

Här rinner Verkaån ut i havet.

I havet utanför finns en del sjöfågel. Här en alfågel, en art som drabbats hårt av de oljeutsläpp som drabbat deras övervintringsområden i södra Östersjön.

Skäggdoppingen är en mysig fågel, på våren har han och hon en vacker ritual med "dans", snyggt synkroniserat, på sommaren simmar de omkring med ungarna på ryggen.


Simrishamns kommun har gladan som sin kommunlogga. Förr var den ovanlig, nu ser vi den regelbundet även hemma i Rödeby. Den har en sån elegant flykt och är så vacker!

Betydligt mindre uppseendeväckande än gladan är den här lille krabaten, en kungsfågel. Europas minsta fågel, väger 4-6 gram. Hur mycket är det? När du håller ett A4-papper i handen, så väger den 5 gram. Det är vikten för en kungsfågel! Här en hona, hanen har även orange i det gula bandet.

Norr om Haväng, i Friseboda, finns ett av flera fina naturreservat längs denna kuststräcka. I detta "sandrike" finns tallhedar med en speciell flora och fauna. Denna nyfikna spillkråka får bli representant för Friseboda.


Nu kunde vi också besöka Kristianstad Vattenrike och det fält där de matar tranorna. 5.000 tranor fanns där ute på fältet, de äter, trumpetar, dansar emellanåt. En härlig upplevelse, tänk så skönt att slippa köra ända upp till Hornborgasjön för att få uppleva detta. Gott om folk var på plats och man kunde höra både tyska och danska bland besökarna.

Lunchdags! Här körs mat ut till fälten med tranor. Efter ett antal år av regelbunden matning har vi i nordöstra skåne ett skådespel som heter duga.


Vill du hitta hit? Här har du en webbadress med vägbeskrivning till Pulken, söder om Åhus. http://www.vattenriket.kristianstad.se/tranor/


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...