Vinter: skogspromenader och fågelbord
Inte mycket snö i år. Vissa är ledsna över det, andra glada. Bäst är att ha trevliga skogsvägar i närheten för långa sköna promenader. 


Så vad kan man göra i trädgården så här års när alla växter ligger i vila? Det som skapar liv nu är vinterfåglarna. Helgernas återkommande nöje är att kolla in livet runt fågelbordet.  Det händer alltid något spännande. Bergfinkarna är alltid på plats, vana vid kyla, norrlandsfåglar som de är. "Norrlands bofinkar" kallas de ju.


Grönsiskorna har dykt upp nu på sistone i små flockar. Här en hane.


I år har tydligen åtminstone en rödhake valt att försöka övervintra i vår trädgård. Hittills har det gått bra. Nu gäller det bara att det inte blir någon extremkyla en längre period, då blir det inte lätt. 


 Häromåret hade vi de första besöken av steglits, då kändes det unikt och fantastiskt. I år ser vi dem i stort sett varje dag. Vi hade t.o.m. en flock på åtta individer förra helgen.
Kan man bli vackrare än så här?
Till höjdpunkterna kring fågelbordet hör besöken av stjärtmesar. De är ju extremt sociala, kommer alltid i flock, pratsamma, håller tätt ihop, t.o.m. när de ska äta. 


Stenknäck tillhör också de arter som tidigare, av oss, betraktades som mycket ovanliga.  Nu ser eller hör vi dem i stort sett dagligen, året om. När vi hade körsbärsträd kring tomten var de glada besökare där. Älskar att knäcka dess kärnor för att kalasa på dem.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...