Liv i trädgårdenDammen är som ett nav i vår trädgård. Ganska snart hittar de flest besökare fram till dammkanten för att kolla in fiskarna och livet i dammen. Nu har vi två dragplåster i dammen: Biffen, vår största och hungrigaste koj. Och numera också Skalman. Här solar har sig på en av trampstenarna.Det roliga är att dammen också är en magnet för fåglar och diverse andra djur. Ibland kommer ett helt resesällskap och "intar" trädgården och dammen. Som exempelvis den här dagen. Ett helt gäng koltrastungar härjar i vattenfallet...
... och en nötskrika vill också vara tillsammans med badgänget.Att få besök av en taltrast känns lite speciellt. De håller sig vanligtvis längre ut i skogarna, inte gärna mitt inne i ett samhälle.Skalman har verkligen levt upp i sommar och har synts vid många tillfällen uppe på någon av trampstenarna för att sola sig. Annars kan han vara en riktig doldis, som en Greta Garbo. Nu har vi letat honom i flera veckor utan att se honom. Men när jag är hemma en förmiddag i veckan sitter han där igen på en sten. Skönt. Inget rymningsförsök där inte. Och varför det när han har det så bra i dammen.
Nio år gammal, ser vis ut redan nu, tycker du inte?. Vi räknar med att han ska överleva oss med råge. Visste du att jättesköldpaddorna på Galapagosöarna blir uppåt 200 år? Så varför skulle inte Skalman bli gammal?


"Mallig som en groda"... Hmm, ja kanske lite högdragen min. Men trevliga är de. Brukar skrämma slag på oss då och då när de hoppar iväg från bakom någon sten eller annat gömställe. Vackra är de också.


Fjärilar gillar vi. Därför har vi buddleja, echinasea och andra växter som de gillar. Amiralfjärilen är en klar favorit.
Visst är det intressant att närstudera dem?Ibland gör man förstås nyupptäckter. Den här baggen är du ett riktigt smycke. Men vad är det? Nånting sällsynt? Dags att dyka ner i någon bra bok. Aha! Humlebagge, Trichíus fasciátus. Vad står det mer? "Allmän"!! Ja, det är många småkryp man inte känner till. En trevlig bekantskap hur som helst.


Detta, mina damer och herrar, är en silverstreckad pärlemorfjäril, Argynnis paphia, en hane. Det ser man på de fyra linjerna på ovansidan vingen. Undersidan av vingen är lindblomsgrön med silverstreck. Vår största pärlemorfjäril. Snygging!

En vacker fjäril som vi faktiskt INTE uppskattar, inte på några villkor, är kålfjärilen. Nu har vi läst in oss på dem och vet att deras andra-generationslarver kan invadera ett trädgårdsland och förstöra hela skörden av diverse grönsaker. Hos oss kalasade de upp vår svartkål. Vi hade ju gärna kalasat på svartkålen själva.

Lika bra du får en bild till på kålfjäril. Se till att de inte finns nära ditt trädgårdsland!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...