Underbart är kort

Bara en enda ros på ett evigt klänge
så är livet
trist varar länge
men underbart är kort -
alldeles för kort
Följer du ödets väg genom dunkla gränder
når dig solen
en glimt i sänder
ty underbart är kort -
alldeles för kort

På var sommaräng du finner bara en
lyckoklöver
någonstans
och likaså en enda gång du möter just den vän
du behöver
så grip din chans
Men fort - innan den flyr bort
underbart är kort -
alldeles för kort
Text: Povel Ramel

Vissa saker som vi trädgårdsälskare längtar efter under ett helt år är synnerligen korta upplevelser. I mitten av juni blommar doftpionerna. Då gäller det att sitta i närheten under de varma försommarkvällarna och supa in dofterna. Snart har de blommat över. Underbart är kort.


Tidigare än så, vid månadsskiftet maj/juni är det fullt ös i holken när blåmesungarna ska ut i stora vida världen. Den mest företagsamme måste bara se hur det ser ut utanför bohålet. Sen tystnar skrikandet i holken, det blir så tyst. Och efter midsommar tystnar det mesta av fågelsången och tanken kommer: var tog försommaren vägen? Underbart är kort.


Måste bara visa bilden på vår ekorre som skuttat runt på vårt staket. En tidig morgon sitter han och mornar sig i vår starholk, tar det lugnt, kollar in oss! Några ungar såg vi inte till, inte ekorren heller nu under sommaren. En kort upplevelse en tidig morgon. Underbart är kort.


Den här ungen av stenknäck hoppade omkring på vår tomt och tiggde mat. Oskygg, högljudd, omedveten om farorna runt omkring. Hade ännu inte stött ihop med grannens katter, levde efter devisen Carpe diem. "Underbart är kort".


En vacker dag landar en stor ståtlig fjäril mitt i dammen, på ett näckrosblad. Var är det för fjäril? Här krävdes en djupgående bildanalys. Resultatet var spännande: en sälgskimmerfjäril! Inte sedd i Sverige förrän 1981! Har funnits i Skåne och breder nu ut sig längre norrut. Vilken fin gäst! En kort stund, sen är den borta. Underbart är kort.

Näckrosorna har varit trögflörtade i sommar, inte alls blomvilliga. Speciellt gäller det den röda och rosa sorten. Under några få dagar lyser de upp, bara för att bevisa att underbart är kort.

Här kommer ett annat exempel på devisen "underbart är kort": En lilja, planterad i dammkanten. Bortglömd, osynlig. Plötsligt ser vi en blomma som slagit ut, STOR och läcker. Underbart! Under EN ENDA dag, sen är den nedvissnad, borta. Inte ens våra dagliljor är så kortlivade. Prata om underbart är kort!

Kommentarer

  1. Jämför din fjäril med aspfjäril och kartfjäril. Måste vara en av dem

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...