Sommarnostalgi

När midvintermörkret sänkt sig över nejden känner åtminstone vi att bilder från sommarens blomsterprakt gör humöret gladare.


Bladformer är ju spännande. Vi har tydligen en viss förkärlek för stora blad, nästan i  rabarberblads-storlek. Amerikanskt fotblad, Podofhyllum peltatum, är ett sådant exempel. Blommar tidigt och får sedan en frukt, ungefär som ett fikon. Trivs i skuggrabatten. 


Vårt kejsarträd, Paulownia tomentosa, är  två år gammalt. På våren tror vi att den är stendöd. Men se, den kommer igen och skapar sina stora blad. 


Ett nytt träd i år är denna Purpurkatalpa, Catalpa erubescens "Purpurea", som vi planterat invid dammen. Där ska den så småningom ge skugga åt dammen som får lite väl mycket sol just nu. Det gör att kampen mot algerna blir tuffare, halvskugga för en damm är nog det bästa. 


Bakom det amerikanska fotbladet finns en annan bladstruktur i form av Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius.  


En digitalis, spontant frösådd, reslig och vacker som alltid. Bilden doftar sommar, eller hur. I bakgrunden blå riddarsporrar. Malvor finns det ett antal varianter av. här Här en vit malva,Malva Mouchata f. albaLyser starkt mot en bakgrund av röd Flammentanz.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

inspiration och stöld

Italiensemester

En växtsäsong går fort...