Startmånaden maj

Maj månad kom och gick... Här en "retrobild" av maj: för nu är tulpanernas tid över. Men i maj när så lite av övriga växter kommit igång är de till stor glädje.
Många av de alpina växterna är också tidiga. Rosenbräckan, Saxifraga arendsii "Peter Pan", har blommat och blommar fortfarande. Tyvärr har många av de andra stenpartiväxterna inte tagit sig som önskat. Tålamod...
Vi har nu några miniazaleor längs dammkanten, denna röda Rhododendron "Diamond Red" blir max 60 cm hög, nu är den knappt halva höjden.
Den andra azalean som nu blommar är en Azalea japonica "Kermesina Alba", blir också bara max 30-50 cm.
Vi gick med i föreningen STA, Sveriges Trädgårdsamatörer, förra året vilket varit till stor glädje för oss. Tänk bara att som på denna bilden, få vara på växtauktion och ropa in fina, ovanliga växter för en spottstyver, växter som du inte hittar i de vanliga affärerna.
Bland vårens "skörd" för vår del hade vi hundtandlilja, dvärgtibast, fänrikshjärtat "Ivory heart", scharlakansakleja, blodörten Sanguinea canadensis Multiplex "Plena" m.fl.
Detta är en växt som vi också fått på en auktion, Liten tolvgudablomma, Dodecatheon pulchellum, en sån där växt som man får krypa för, låg, försynt och oerhört läcker i sin form.
Idag, sista maj, var det något som inte stämde i trädgården: skränandet från blåmesholken har tystnad. Alla skräniga tonårsblåmesungar har lämnat holken. Förr eller senare måste ungarna lämna boet, så är det ju.
Hm, och genast tänker jag på ungdomarna som tar studenten om en vecka och ska dra ut på nya äventyr...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...