Påsk i Rom


Förra året planterade vi blåregn hemma i vår trädgård, ett vitt och ett blått, nu går vi och väntar på att de ska komma igång. Våren är långsam och kall... Men i Rom däremot, på Annandag påsk, blommar Blåregnen över hela stan. En fröjd för ögat.

Som sagt, våren dröjer. Så det får bli några glimtar från kulturens högborg Rom istället. Vi gjorde Colosseum med guide i en timme och lärde oss om gladiatorer, hunters, kejsare och annat. En ny guide tog över och ledde oss vidare genom Forum Romanum, med nya fascinerande berättelser om ofattbar rikedom, ofattbar grymhet, ofattbar... Tyckte mig höra av guiden att romarna arbetade bara en dag i veckan. Sant eller en skröna? Kan ju knappast gälla slavarna. Hmm

Annandag Påsk vid Fontana di Trevi. Prata om konstverk! Och trängsel! Alla var lediga den här dagen och tydligen ute på stan. Nåja, Anita Ekberg badade inte den här dagen i fontänen så vi drog vidare.

Vatikanmuséet gjorde vi också med guide, i tre timmar. Dyrt men värt pengarna, man får ju ut så mycket mer av besöket med berättelserna kring konstnärer, dåtidens händelser, konstverken osv. Vad den här statyn är? Laokoon, en klassiker från 100-talet e.Kr.

Neros spektakulära badkar fanns i centrum av detta runda rum. Tillverkat i röd egyptisk porfyr vilket inte finns att få längre. 90% av all sådan porfyr finns i Vatikanen. Värde: sisådär 1,5 milj SEK/kg. Jämför med guld som har dagspriset 355.000:-/kg. Och Nero badade i åsnemjölk i detta badkar. Kanske, i alla fall gjorde hans hustru Poppaea det.

Man blir bara helt överväldigad av all den marmor som finns överallt i Rom. Det lär finnas 300 olika sorters marmor, alla med olika färger och strukturer. Från olika länder runt Medelhavet och övriga världen. Detta lilla bord får illustrera mångfalden och skönheten i marmor.

Överallt i Rom går man och tittar uppåt, mot taken, som i varje kyrka och kulturbyggnad är översållad med målningar och utsmyckningar. Häftigast av dem alla: Sixtinska kapellet i Vatikanen, som tog Michelangelo 3,5 år att fullborda. Och han hade aldrig tidigare målat fresker tidigare. Ansåg sig främst vara en skulptör.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...