Tuffa mesar och tuffaste tuffingen...

Får jag lov att presentera, mysigaste gosepippin av alla: stjärtmesen! Visst är hon (han?) underbar, med sin osannolikt långa stjärt och sina små korintögon?

Några av dem visade upp sig så fint vid dagens utflykt. Heter Aegithalos caudatus på latin, tillhör alltså inte samma familj som övriga mesarna, familjen Parus, men står dem ganska nära. Men de har inte mesarnas tuffa uppsyn och attityd. Gillar cocooning, bygger ett övertäckt bo med en liten rund öppning. Använder mossa och spindväv och fodrar insidan med mer än 2000 dunfjädrar!

Mmmmm... Skönt att sträcka på sig. Vilken fin dag. Carpe diem!


Svartmesen, Parus ater, ser man inte speciellt ofta, däremot kan man höra dem inne i granskogen, speciellt på våren. Liten och tuff och minst bland mesarna.

Talgoxens vårläte är en klassiker. I min ungdom lät den "ti-ti-ta ti-ti-ta..". Numera är den modernt stressad och har skippat en stavelse: "ti-ta, ti-ta..". Det är dagens sanning...
Tuffaste talgoxarna är de med mycket hår på bröstet, förlåt... mycket svart på bröstet.

Lillbrorsan, blåmesen Parus caeruleus, tycker jag också har skinn på näsan, eller hur man nu ska uttrycka det. En liten tuppkam kan man ana.

Och plötsligt när jag står där med mina mes-tuffingar kommer den tuffaste av dem alla i fågelvärlden, havsörnen. Störst, bäst och... tja vackrast vet jag inte. En ung havsörn som denna är mest mörkt brun. Gamlingarna med sin vita stjärt och gulbruna huvud har faktiskt en skönhet. Med sitt vingspann på upp till 240 cm är den majestätisk.
Numera ser man havsörn ofta men för ett antal år sedan var den i stort sett utrotad i Sverige. Räddningsaktioner och engagemang från fågelvänner har gett resultat. Underbart.

Kommentarer

  1. I år vann blåmesen över flugsnapparen i kampen om holken. Strongt gjort av den lille blå... Han har verkligen skinn på näbben! Tyvärr innebar utgången av kampen att rödstjärten, som också var spekulant, inte hade en chans. Och jag som är så förtjust i rödstjärtar!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Italiensemester

inspiration och stöld

En växtsäsong går fort...