Klätterrosor


Den här gången blir det rosbilder. De flesta vi har är klätterrosor.
Våra sittplatser har olika namn, här ser du "Roshimlen" och den som klättrar heter Paul´s Himalayan Musk. Det du ser är en rosplanta och den är nu 4 år. Ytterligare en planta förlänger denna rosvägg längs staketet. Nu är de på väg upp i ett par olika träd. Detta är en ros som fungerar jättebra som trädklättrare.
Framför rosen, i odlingsboxen, växer jordärtskockor.


Denna rospelare består av klassiska honungsrosen Helena Hybrida. På baksidan växer Veilchenblau som inte riktigt står sig i konkurrensen, den för en något anonym tillvaro där bakom.
Trädäcket har precis försetts med ett parasoll vilket gör platsen perfekt för en lunch, med skugga och förhoppningsvis lite vind som svalkar.
Får vi presentera tredje sittplatsen med rosor: "Rosvinkeln". Detta är en plats för frukosten. Platsen skuggas av två klätterrosor. Till höger växer Valdemar och till vänster Brenda Kolvin. Dessutom finns här, i nedre högra hörnet, buskrosen Ghislaine de Feligonde. Många växter fick ordentligt med stryk i vintras, Ghislaine var en av dem och vi klippte ner den nästan ner till marken. Nu har den kommit igen riktigt bra. Vilket inte kan sägas om våra ståtliga Buddleior.


Här ser du Valdemar än en gång, men med utsikt mot altanen. Allt för att visa ett av våra "bekymmer": riddarsporrarna. Uppdrivna från frön förra året. Då gick sniglarna lös på de späda plantorna. I år var de väl etablerade och starka, sniglarna hann inte alls med. Men de som skulle bli kanske en dryg meter höga växer nu upp till taket! Och skymmer då förstås utsikten över trädgården. Innan riddarsporrarna hade vi malvor på samma plats, även de blev alldeles för höga och skymde utsikten. Vi hade även indisk fingerört i denna rabatt. Ska bli ca 40 cm står det. Våra blev kanske 1,5 meter. Ett sånt elände!
Vi avslutar roskavalkaden med en bild på Raubritter, en busk-/klätterros med en helt underbar form, eller vad sägs?
Alla dessa klätterrosor är fyra år gamla. Raubritter är den som haft långsammast tillväxt, men nu blommar den överdådigt.

(Alla bilder är klickbara)

Kommentarer

 1. vad fin Rosvinkeln"är,,, är det en bräda i överkant oxå eller bara nät?

  SvaraRadera
 2. Tack! En armeringsmatta i en jämn båge på baksidan och nät även ovanpå som ett tak. Svårt att beskriva, lite svårt att se på bilden tyvärr, det blir ju så när det blir överväxt.
  Ja, vi gillar idén.

  SvaraRadera
 3. Åh vad fin er valdemar är!!! Mycket snygg rosvinkel måste försöka mig på något liknande hos mig. Jag måste även ha en valdemar till att ha mitt i trädgården så att man kan se honom!!!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

inspiration och stöld

Italiensemester

En växtsäsong går fort...